Bevrijdingsweekend

Er zijn al meerdere activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid georganiseerd in Heusden, maar het hoogtepunt van het programma komt eraan. In het gedenkwaardige bevrijdingsweekend, dat plaats vindt van 1 tot en met 5 november, versterken verschillende activiteiten elkaar. In dit weekend herdenken en vieren we onze vrijheid. De provincie Noord-Brabant werd namelijk een halfjaar eerder bevrijd dan de rest van Nederland en daarom staan we in 2019 al stil bij deze bijzondere mijlpaal.

1 november | Lezing Jack Didden

We trappen het bevrijdingsweekend op vrijdag 1 november af met een lezing van militair-historicus dr. Jack Didden, georganiseerd door Heemkundekring Onsenoort. Hij vertelt graag hoe de bevrijding van de regio en die van onze gemeente in het bijzonder in zijn werk ging in 1944. De lezing start om 19.30 uur in de Voorste Venne in Drunen. Deze avond wordt ook het boek 'Bevrijding en Wederopbouw' van Gien van Wijk gepresenteerd. Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan via bestuur@hkkonsenoort.nl.

2 november | Veteranendag

Op zaterdag 2 november staan we stil bij onze veteranen. Maar liefst 240 Heusdense veteranen zijn uitgenodigd voor de lokale veteranendag. Deze dag bestaat uit een openbaar en een besloten gedeelte. De dag wordt gestart met een openbare herdenkingsceremonie, deze vindt om 10.30 uur plaats bij het monument op het Zuiderbolwerk in de vesting Heusden. Veteranen die geen schriftelijke uitnodiging hebben ontvangen kunnen zich nog melden bij de gemeente. Neem hiervoor telefonisch contact op met de gemeente via het telefoonnummer (073) 513 17 89.

2 november | Tussen strijd en vrijheid

Op zaterdag 2 november wordt ook de bevrijdingsexpositie ‘Tussen strijd en vrijheid’ in het Gouverneurshuis in Heusden geopend. Deze interactieve en informatieve expositie gaat in op de gebeurtenissen van Tweede Wereldoorlog in onze gemeente. Lees verder

2 november | Bevrijdingsconcert

Op zaterdagavond is er een Bevrijdingsconcert in de Voorste Venne. Harmonie Drunen, Stichting Honsoirde en Het Groot Dwergonisch Mannenkoor hebben een waardevol muzikaal programma bedacht. Kaarten voor het concert zijn al uitverkocht.

3 november | Bevrijdingsroute

In de ochtend op zondag 3 november onthullen we om 09.30 uur het herinneringsmonument aan de Steegerf in Drunen. Dit initiatief van Stichting vrienden van het Gouverneurshuis markeert de plek waar op 4 november 1944 de bevrijding van onze gemeente begon. Na de onthulling start om 10.00 uur de bevrijdingsroute die door de gehele gemeente loopt. Op diverse locaties tref je fotopanelen aan waarbij informatie wordt gegeven over de gebeurtenissen die zich daar in oorlogstijd afspeelden. Historische oorlogsvoertuigen zorgen voor een begeleiding van de route die fietsend, wandelend, en per auto kan worden afgelegd. Er is ook een begeleide fietsroute onder leiding van Gien van Wijk. De route wordt georganiseerd door Heemkundekring Onsenoort. Op deze dag kun je ook de tentoonstellingen in het Gouverneurshuis en de Cultuurtoren Honsoirde bezoeken.

3 november | Bevrijdingsconcert

In de Grote of Catharijne kerk treedt op zondagmiddag harmonie ‘‘De Eendracht’’ uit Heusden op met een gratis bevrijdingsconcert van 14.30 tot 16.00 uur. Aanmelden is hiervoor niet nodig.

4 november | Herdenkingsceremonie

Maandag 4 november staat volledig in het teken van het herdenken van de slachtoffers van de stadhuisramp. Om 19.00 uur vindt in de Grote of Catharijnekerk de herdenkingsdienst plaats gevolgd door een stille tocht naar het monument bij het bezoekerscentrum in de Pelsestraat met aansluitend de sobere herdenking. Na afloop van de herdenkingsceremonie is er een kopje koffie of thee in de Grote of Catharijne Kerk waar om 20.30 uur een boekpresentatie plaatsvindt van het boek ‘De Stadhuisramp: een onbestrafte oorlogsmisdaad - Heusdenaren over wat zij in de oorlog meemaakten’, geschreven door Geke van de Merwe-Wouters.

5 november | Nachtelijke herdenkingstocht

Later in die nacht, van 4 op 5 november, vindt er een herdenkingstocht plaats. Omstreeks 02.20 uur is het 75 jaar geleden dat de verwoesting van het stadhuis plaatsvond en 134 mensen de dood vonden. Op dat tijdstip zal de klok van de Grote of Catharijnekerk 134 seconden luiden om de slachtoffers te herdenken. Om 02.00 uur start de herdenkingstocht bij het Open Hof aan de Breestraat 10 in Heusden. Kinderen van de basisscholen uit Heusden en Oudheusden dragen lichtjes mee en leggen een route door de vesting af. Uiteraard ben je meer dan welkom om deel te nemen aan deze bijzondere tocht.