75 jaar vrijheid in Heusden

In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De provincie Noord-Brabant werd een halfjaar eerder bevrijd en daarom staan we in 2019 al stil bij deze bijzondere mijlpaal. We leven in Heusden 75 jaar in vrijheid en willen dit samen met inwoners en bezoekers herdenken en vieren.

Het grondgebied van de huidige gemeente Heusden (gevormd door de voormalige gemeenten Vlijmen, Drunen en Heusden) is op dezelfde dag, namelijk 4 november 1944, bevrijd door de geallieerden. De gebeurtenissen die hieraan vooraf gingen maar ook die van de dagen, weken en maanden die volgden, behoren tot de donkerste dagen uit de geschiedenis van de dorpen die nu tot onze gemeente behoren. Inwoners vonden de dood, raakten gewond, verloren huis en haard, en moesten voor korte of langere tijd elders schuilen tegen het geweld van deze oorlog. Geweld en ellende waaraan uiteindelijk in mei 1945 definitief een einde kwam en een tijd van wederopbouw kon starten. Een leven in vrijheid!

Programma
Om onze vrijheid te herdenken en  te vieren, ontwikkelde een groot aantal lokale initiatiefnemers een programma om de verhalen van onze gemeente door te vertellen en te laten herbeleven aan de volgende generaties. Het hoogtepunt van het programma was het bevrijdingsweekend, vol gedenkwaardige activiteiten zat, dat plaats vond van 1 tot en met 5 november 2019. Zo vonden er indrukwekkende lezingen en een prachtig bevrijdingsconcert plaats met gedichtenwedstrijd in de Voorste Venne. Werden er herdenkingsceremonies georganiseerd en de expositie ‘Tussen Strijd en Vrijheid’ en 'Veteranen Verbeelden' geopend. De onthulling van het  herinneringsmonument aan de Steegerf in Drunen was ook het startsein voor de bevrijdingsroute met historische militaire voertuigen die door de gehele gemeente liep. Het bevrijdingsweekend werd afgesloten met de indrukwekkende nachtelijke herdenkingstocht in vesting Heusden.

Foto's

2 november 2019 - Lokale veteranendag

2 november 2019 - Bevrijdingsconcert

3 november 2019 - Onthulling monument Steegerf

3 november 2019 - Bevrijdingsroute

4 november 2019 - Boekpresentatie ''De Stadhuisramp - een onbestrafte oorlogsmisdaad' geschreven door Geke van de Merwe.

Tentoonstelling 'Tussen Strijd en Vrijheid - de bevrijding van regio Heusden'

Tentoonstelling 'Veteranen fotoproject Vrede - Vrijheid - Vriendschap

Video 'Veteranen fotoproject'

 

75 jaar vrijheid Heusden     Brabant Remembers logo

 

 

Uitgelicht

Brabant Remembers