75 jaar vrijheid in Heusden

In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De provincie Noord-Brabant werd een halfjaar eerder bevrijd en daarom staan we in 2019 al stil bij deze bijzondere mijlpaal. We leven in Heusden 75 jaar in vrijheid en willen dit samen met inwoners en bezoekers herdenken en vieren.

Het grondgebied van de huidige gemeente Heusden (gevormd door de voormalige gemeenten Vlijmen, Drunen en Heusden) is op dezelfde dag, namelijk 4 november 1944, bevrijd door de geallieerden. De gebeurtenissen die hieraan vooraf gingen maar ook die van de dagen, weken en maanden die volgden, behoren tot de donkerste dagen uit de geschiedenis van de dorpen die nu tot onze gemeente behoren. Inwoners vonden de dood, raakten gewond, verloren huis en haard, en moesten voor korte of langere tijd elders schuilen tegen het geweld van deze oorlog. Geweld en ellende waaraan uiteindelijk in mei 1945 definitief een einde kwam en een tijd van wederopbouw kon starten. Een leven in vrijheid!

Programma
Om onze vrijheid te herdenken en  te vieren, ontwikkelen een groot aantal lokale initiatiefnemers een programma om de verhalen van onze gemeente door te vertellen en te laten herbeleven aan de volgende generaties. Zo kun je een bevrijdingsroute lopen of fietsen, een veteranen- fotoproject en een tentoonstelling van veteranenkunst bezichtigen, een  themawandeling lopen met stadsgids, een expositie bewonderen in het gouverneurshuis en een bevrijdingsconcert, diverse lezingen en boekpresentaties bijwonen. In de kolom 'Programma & Activiteiten' vind je meer informatie. Er vinden nu al diverse activiteiten plaats! 

75 jaar vrijheid Heusden     Brabant Remembers logo

 

 

Uitgelicht

75 jaar vrijheid in Heusden

Brabant Remembers