Afval

In Heusden wordt het huishoudelijk afval omgekeerd ingezameld. Dit betekent dat wij het PMD-afval, GFT-afval en oud papier bij jou thuis ophalen. Glas en textiel kun je gewoon kwijt in de speciale glas- en textielcontainers. De kleine hoeveelheid restafval die je dan nog overhoudt, breng je zelf weg naar een ondergrondse container in de buurt.

Word 'ZAP-er'

Erger jij je ook aan het zwerfvuil in je buurt? Meld je dan snel aan als ‘ZAP-er’. Dit is een afkorting voor Zwerf-Afval-Pakker. De 'ZAP-ers' zijn inwoners in de gemeente die vrijwillig zwerfafval opruimen, bijv. als ze een rondje lopen, de hond uitlaten, etc.

Schoon water! Vanzelfsprekend toch?


Achter de schermen werken de gemeente Heusden, het Waterschap Aa en Maas en Brabant Water hard aan schoon (drink)water. Bijvoorbeeld door het zorgen voor een goede riolering en afwatering, het schoonhouden van sloten en zuiveren van afvalwater en het leveren van drinkwater. Maar dit kunnen we niet alleen! Samen met jou kunnen we ons (drink)water schoon en gezond houden. Help ook mee!

Circulaire economie

 

Hiermee bedoelen wij de kringloop economie. In plaats van producten en materialen op het einde van hun levensduur te vernietigen, kijken we naar wat we nog kunnen hergebruiken. Een mooi voorbeeld hiervan in onze gemeente zijn de Repair Cafés en de kringloopwinkels. Nog mooier is het natuurlijk om al helemaal aan het begin, bij het ontwerpen van bijvoorbeeld een woning, er al rekening mee te houden dat de materialen die je gebruikt later hergebruikt kunnen worden, zodat geen kostbare grondstoffen verloren gaan.  

Uitgelicht