Geocachers in actie

Een groep van 25 vrijwilligers heeft op zaterdag 7 maart 2020 in het natuurgebied langs de Heidijk werkzaamheden verricht in het kader van de natuurlijke bestrijding van de processierups. Dit alles gebeurde onder leiding van de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden.

In vier teams zijn er 60 nestkastjes voor vogels opgehangen langs het fietspad aan de Heidijk. Het resultaat was direct zichtbaar: bij één nestkastje kwam al een pimpelmees binnen vliegen terwijl de ladder nog tegen de boom aan stond. Op deze dag is bij vier nestkastjes waargenomen dat een vogel het nestkastje van binnen heeft verkend.

Een ander team is aan de slag gegaan om de Amerikaanse vogelkers te verwijderen. Deze plant hoort niet in dit gebied thuis en woekert zo snel dat andere planten geen kans krijgen. Door de plant te verwijderen zal de biodiversiteit in het gebied toenemen, waardoor er ook andere natuurlijke vijanden van de processierups zullen verschijnen. Verwijderen van de vogelkers is zwaar werk, bij de meeste mensen stond het zweet op het voorhoofd. Er werd in goed teamverband gewerkt en ondertussen veel gelachen. Het enthousiasme in de groep was groot en vrijwel iedereen wil volgend jaar graag weer meedoen.

De enthousiaste vrijwilligers werden gesponsord door de Emmamolen. Ze werden beloond met koffie en gebak en een lunch. Rond het terras van de Emmamolen zijn ook een aantal nestkastjes opgehangen. De hoop is dat wandelaars en fietsers het komend seizoen met een gerust hart hier kunnen genieten van af- en aanvliegende vogeltjes.

De vrijwilligers hebben zich aangemeld via een zogenaamd geocaching event. Geocaching is een hobby waarbij men met een gps op zoek gaat naar schatten (caches) die door andere geocachers zijn verstopt. De plaats van deze caches is op internet te vinden. Wereldwijd zijn er op dit moment ca. 2.5 miljoen mensen die deze hobby uitoefenen. Geocachers zijn over het algemeen mensen die de natuur een warm hart toedragen, daarom organiseren ze regelmatig events waarbij gewerkt wordt in de natuur, bijvoorbeeld het verwijderen van afval uit het bos.

Geocacher in actie

Uitgelicht