Rioolonderhoud, melding

Rioolverstopping
De gemeente zorgt voor onderhoud van het openbare riool. U bent zelf verantwoordelijk voor het riool op uw eigen terrein.

Riool verstopt
Is het riool bij u verstopt? Wie het oplost, is afhankelijk van de plek van de verstopping.

  • Ligt de oorzaak op gemeentegrond? De gemeente lost het op en betaalt de kosten.

  • Ligt de oorzaak op uw eigen grond? U lost het op, ook de kosten zijn voor uw rekening.

Meld problemen met het riool altijd bij de gemeente. Ook in het weekend!

Afvoer verstopt?
Soms is een van de afvoeren in huis verstopt. Het water blijft bijvoorbeeld in een wastafel staan. De andere aansluitingen doen het prima. Draai dan de sifon open en maak die schoon. Ook ontstoppen met een simpele ontstopper is vaak voldoende. Helpt het niet? Pas dan op met allerlei chemische middelen! Ze kunnen uw riool aantasten én de werking van de rioolwaterzuivering verstoren.

Totaal verstopte afvoer?
In dat geval hebben meerdere afvoeren moeite met het weg laten lopen van water. Of komt het water dat u op de eerste verdieping wegspoelt op de begane grond weer uit een putje of toilet. Waarschijnlijk is dan het riool onder uw huis of in uw tuin verstopt. Ook kan het probleem zitten in het deel van de aansluiting op het riool dat van de gemeente is.

Om te achterhalen waar het probleem ligt, graaft u het ontstoppingsstuk op. Lukt het u niet zelf, dan kunt u hiervoor een bedrijf inhuren. Het ontstoppingsstuk ligt meestal rondom de perceelgrens, net op uw grond (tussen voordeur en gemeentegrond). Staat het ontstoppingsstuk vol water, dan zit het probleem hoogstwaarschijnlijk in het openbare riool. De gemeente voert de werkzaamheden voor het oplossen van de verstopping dan verder uit. Is het droog, dan zit er waarschijnlijk een verstopping in het particuliere riool. Dan bent u zelf aan zet.

Bent u eigenaar van een woning ouder dan 1997 in de kernen Vlijmen, Haarsteeg en Nieuwkuijk, dan hoeft u het ontstoppingsstuk niet zelf op te graven. Dit doet de gemeente voor u.

Kosten
De huiseigenaar betaalt de kosten als de verstopping op particulier terrein ligt. En de gemeente betaalt de kosten als het probleem in het openbare riool ligt.

Meld problemen met het riool altijd bij de gemeente. Ook in het weekend! Laat u het gemeenteriool ontstoppen of het ontstoppingsstuk opgraven door een extern bedrijf en heeft u hiervoor geen toestemming van de gemeente ontvangen? Dan kunt u geen aanspraak maken op vergoeding van de kosten. Ook niet als achteraf blijkt dat de verstopping op gemeentegrond zit.

Contact
Neem bij een rioolverstopping altijd contact op met de gemeente via telefoonnummer (073) 513 17 89. Ook in het weekend.

 

Uitgelicht