Ongediertebestrijding


De gemeente bestrijdt ongedierte in de openbare ruimte bij overlast of van bedreiging van de volksgezondheid.

Als u last heeft van plaagdieren kunt u de gemeente om advies vragen. De gemeente bestrijdt zelf rattenoverlast. Is er sprake van ongedierte op gemeentegrond dan kunt u dit melden bij de gemeente.

U kunt online, telefonisch, per e-mail via info@heusden.nl of met de BuitenBeter app een melding doen over uw woon- en leefomgeving.

Bijzonderheden

Zelf kunt u ook veel doen om ongedierte in en om uw huis op een milieuvriendelijke manier te voorkomen en te bestrijden.

Wespen

De gemeente bestrijdt alleen wespennesten als ze zich in het openbaar groen of een openbaar gebouw bevinden. Als u thuis een wespennest aantreft, moet u zelf aan de slag. Kunt u bij het nest komen dan kunt u het nest injecteren met een wespendodende spray. Dit moet altijd in het donker gebeuren, omdat de wespen zich dan in het nest terugtrekken. Als u niet of heel moeilijk bij het nest kunt komen dan kunt u een poeder kopen dat de wespen meenemen naar het nest. Dit poeder gebruikt u overdag als de wespen actief zijn en veel aan- en afvliegen naar het nest. Deze bestrijdingsmiddelen kunt u kopen bij onder meer tuincentra of Boerenbond. Haalt u toch liever een specialist in huis dan kunt u contact opnemen met een bedrijf gespecialiseerd in wespenbestrijding.

Mieren in de tuin

Als mieren overlast geven, is dat voor veel mensen een reden om naar één van de vele bestrijdingsmiddelen te grijpen. De vraag is of het middel niet erger is dan de kwaal. Gelukkig zijn er talloze gifloze methoden om overlast van mieren in uw tuin binnen de perken te houden. Mieren hebben een grote afkeer van nogal wat geurtjes en materialen. Deze afkeer kunnen we gebruiken om de mier uit (delen van) de tuin te weren. Hieronder staat een aantal mogelijkheden:

  1. bladeren uitstrooien: lavendel, tijm, marjolein, tomaat, varens
  2. planten neerzetten: boerenwormkruid, afrikaantjes, goudsbloemen
  3. uitstrooien: rode peper, koffiedik, kruidnagel, knoflookpoeder, gebroken eierschalen, kalk, gesteentemeel
  4. uitgieten: uien- en knoflooksap

In tuincentra zijn niet-giftige afweermiddelen te koop. Dit zijn sterk geurende stoffen, bijvoorbeeld op basis van ui, die het oriëntatievermogen van de mier aantasten. Als deze onvoldoende helpen, kunt u een aantal keren kokend water in het nest gieten.

Gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen mieren in de tuin is meestal niet nodig. Zeker niet omdat mieren behulpzaam zijn in het opruimen van schadelijke insecten en afval in de tuin. Met een aantal eenvoudige, milieuvriendelijkere maatregelen kunt u de overlast binnen de perken houden.

Mieren houden van warmte en bouwen daarom bij voorkeur een nest onder bestrating. Geef ze geen kans: zorg voor een stevig gevulde voeg tussen de tegels en houd de bestrating onkruidvrij door geregeld te vegen.

Bladluizen in de tuin

Bladluizen leven van plantensappen die ze opzuigen door de plant aan te boren. Aangetaste planten kunnen zo verzwakken dat ze uiteindelijk doodgaan. Zover hoeft het niet te komen. Als u tijdig de juiste maatregelen neemt, kan de luizenplaag in de kiem worden gesmoord. In de meeste gevallen heeft u daarvoor geen chemisch bestrijdingsmiddel nodig. Luizen kunnen ook worden bestreden met natuurlijke en natuur-identieke bestrijdingsmiddelen, zoals pyrethrinen (pyrethrum en pyrethoden). Pyrethrinen zijn zeer giftig voor insecten.

Luizenplagen kunnen worden voorkomen door geen luisgevoelige, maar sterke en gezonde planten in de tuin te zetten. Probeer planten die keer op keer last van luis krijgen niet ten koste van alles te redden. Vervang ze door soorten die beter geschikt zijn voor die standplaats. Bladluizen worden ook aangetrokken door planten die teveel voeding krijgen en daardoor erg stikstofrijk zijn.

Gezonde, sterke planten hebben geen last van een enkele luis. Allerlei huismiddeltjes en preventieve maatregelen voorkomen schade aan planten als meerdere luizenkolonies zich op de plant vestigen. Als deze tekort schieten, kunnen middelen op basis van organische vetzuren afdoende zijn om een luizenplaag de kop in te drukken. Als de plaag zich blijft uitbreiden, hebben bestrijdingsmiddelen op basis van pyrethrum en pyrethoden de voorkeur. Zij zijn beter afbreekbaar en selectiever (maar wel zeer giftig voor bijen!) dan middelen op basis van organische fosfaten en carbonaten.

Slakken in de tuin

Slakken kunnen flinke schade aanrichten in uw tuin. Slakkenbestrijdingsmiddelen zijn helaas ook giftig voor die dieren die u wel graag in uw tuin ziet, en voor wie slakken een smakelijk hapje zijn. Egels, padden en vogels kunnen sterven na het eten van vergiftigde slakken. Bestrijdingsmiddelen tegen slakken voor gebruik door particulieren zijn op basis van metaldehyde. Metaldehyde is een gif dat wordt opgenomen door de maag. Metaldehyde is erg giftig voor zoogdieren en dus ook voor egels, een natuurlijke vijand van de slak. De egelopvang zit hierdoor vol met zieke egels. Er zijn sterfgevallen bekend van honden, die overleden zijn na het eten van slakkenkorrels met metaldehyde.


Uitvoeringsinstantie

Tips


Sommige mensen zijn allergisch voor wespensteken. Als iemand ziek wordt na een steek (verward, duizelig, benauwd) moet u meteen de dokter waarschuwen. Bij apotheken en outdoorzaken zijn pompjes te koop waarmee het gif uit de steek gezogen kan worden.

Uitgelicht