Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home Digitale balie

Rijbewijs


Wilt u uw rijbewijs aanvragen, vernieuwen of vervangen? Dan kunt u dit persoonlijk regelen aan de balie in het gemeentehuis in Vlijmen.
U kunt hiervoor een afspraak maken.

Neem voor vragen contact op met de gemeente.

Eigen verklaring en medische keuring
Wanneer heeft u een medische keuring nodig voor een rijbewijs? Als u:

  • 75 jaar of ouder bent op het moment dat uw rijbewijs verloopt;
  • Een medische beperking heeft;
  • Een rijbewijs aanvraagt voor vrachtauto of bus (rijbewijs C, D, CE en/of DE).

Voor deze medische keuring heeft u een Eigen Verklaring nodig. Dit formulier kunt u bij de gemeente kopen. Nadat u dit formulier heeft ingevuld, stuurt u het op naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Zodra u bericht terug ontvangt, kunt u het rijbewijs bij de gemeente aanvragen.

Wilt u er rekening mee houden dat het 3 maanden kan duren voordat het CBR een verklaring van geschiktheid afgeeft? Het advies is daarom om tijdig een medische keuring te laten doen.

Voor alle klanten van het CBR is een Eigen Verklaring ook online verkrijgbaar. Voor meer informatie hierover kijkt u op www.cbr.nl. Meer informatie over de medische keuring vindt u op de site van RDW.

Rijbewijs kwijt?
Als u uw rijbewijs bent kwijtgeraakt, doet u aangifte bij de balie van het gemeentehuis. Wanneer u uw vermiste rijbewijs terugvindt, moet u dit altijd inleveren bij de balie van het gemeentehuis. Dit rijbewijs is niet meer geldig.

Bromfietsrijbewijs
Wilt u bromfiets gaan rijden, dan moet u een bromfietsrijbewijs hebben. Bent u niet in het bezit van een geldig rijbewijs met de categorie A (motor) of B (auto), dan moet u voor het bromfietsrijbewijs (categorie AM) zowel een theorie- als praktijkexamen afleggen. Meer informatie hierover vindt u op de website van het CBR.

Jonger dan 18 jaar?
Door 2toDrive kun je nu al vanaf de leeftijd van 16,5 jaar starten met het volgen van rijlessen. Op 17-jarige leeftijd mag je het praktijkexamen afleggen voor rijbewijs B.

Jongeren onder de 18 jaar moeten bij de RDW een begeleiderspas hebben laten registreren. Zonder deze registratie kan de gemeente geen rijbewijs afgeven. Kijk voor meer informatie op de website van RDW.

Motorrijbewijs
Er zijn in totaal 3 categorieën: A1, A2 en A. Jongeren mogen op 17-jarige leeftijd starten met rijles voor de lichtste categorie. Er is geen automatische instroom in een hogere categorie na 2 jaar ervaring. U moet dan steeds opnieuw examen doen bij het CBR. Eerst op 18 jarige leeftijd (A1), dan met 20 jaar (A2) en tenslotte vanaf het 22e jaar (A).

Groot rijbewijs (categorieën C, D)
Heeft u een groot rijbewijs, dan moet u zich om de 5 jaar medisch laten keuren door een ARBO arts om het groot rijbewijs te kunnen verlengen. Wie een groot rijbewijs D wil halen, moet minimaal 21 jaar zijn.

Bezitters van een groot rijbewijs die het beroep van chauffeur willen uitoefenen, hebben te maken met de Richtlijn vakbekwaamheid. Dit houdt onder andere in dat chauffeurs die hun vakbekwaamheid (chauffeursdiploma) willen halen, 2 praktijktoetsen moeten doen. Deze toetsen komen naast het praktijkexamen. Ook wijzigen de theorie-examens. Kijk voor meer informatie op de website van het CBR.

Geldigheid van een buitenlands rijbewijs
Als u in Nederland gaat wonen en u heeft een buitenlands rijbewijs, dan kunt u nog een bepaalde periode gebruik maken van dit rijbewijs. Op de website van RDW vindt u meer informatie over het rijden met een buitenlands rijbewijs en het omwisselen van een buitenlands rijbewijs.

Het omwisselen van een militair rijbewijs of een buitenlands rijbewijs duurt langer dan een werkweek. Wij informeren u wanneer u het nieuwe rijbewijs kunt ophalen.

Toelichting kosten

   

(bromfiets)Rijbewijs

35,20 euroToeslag spoedprocedure

34,10 euro

Omwisseling buitenlands rijbewijs

36,30 euro

Toeslag vanwege vermissing van het oude rijbewijs (extra)

13,95 euro

Eigen verklaring voor een medische keuring

27,80 euro (vanaf 1 maart 32,80)U betaalt bij de aanvraag. U kunt bij ons ook pinnen.

Levertijd
U kunt uw rijbewijs 5 werkdagen nadat u het heeft aangevraagd, persoonlijk ophalen. Dit kan tot uiterlijk 3 maanden nadat u het heeft aangevraagd. Bij een spoedprocedure is het rijbewijs binnen 1 à 2 werkdagen klaar, mits de aanvraag vóór 14.00 uur is ingediend.

Meenemen

  • Uw oude rijbewijs;
  • Bij vermissing of diefstal; een ander geldig legitimatiebewijs;
  • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de vereisten. Uw fotograaf kent de regels of kijk op de website van de rijksoverheid.
  • Geld of pinpas. U betaalt bij de aanvraag.

Bij het aanvragen van uw nieuwe rijbewijs krijgt u het oude rijbewijs nog mee naar huis. Op het moment dat u uw nieuwe rijbewijs komt ophalen, moet u het oude rijbewijs inleveren.


Uitgelicht


Zoeken